24 Nov 2015

LIBSTER AWARD

ASSALAMUALAIKUM.

hampir-hampir je lupa nak beri salam pembuka mukaddimah. 

first of all, bigggg thanks to our beautiful blogger Qistina Zahari because she tagged me on LIBSTER AWARD. Terbuka kepada newbie atau blogger yang mempunyai followers kurang dari 400. kira yang dah 400 ke atas tu, sorry. tak boleh masuk kahkahkah!

17 Nov 2015

5 Sebab Kenapa 'Single' Lebih Best Dari 'Couple'

ASSALAMUALAIKUM.

Berdasarkan pengalaman aku sendiri, kenapa single lagi best dari couple? ini hanya pendapat aku sepanjang hidup single.

CREATE APPLE ID

ASSALAMUALAIKUM.

New iphone user? dah tahu apple id tu apa? okay, biar aku explain sikit. kalau android, kita guna gmail nak masuk ke play store. same goes dengan app store iphone. kalau nak masuk app store, korang kena ada apple id baru boleh nak download apps dalam app store tu. jadi sebelum tu korang kena create apple id dulu. okengg!

mula-mula, tekan setting. cari icloud. kemudian, masukkan email yg berdaftar. seeloknya gmail. make sure, daftar dulu gmail tu. kemudian masuk password yang senang nak ingat/yang biasa di guna untuk mana-mana app. takutlah nanti terlupa. lepas masukkan tu, bolehlah tekan register tu. nanti sign in gmail tadi untuk verification. dia loading lama sikit tau, jadi tunggu dengan sabar sampai korang boleh dapat apple id korang. tak perlu bazirkan RM40 dekat kedai semata-mata nak register apple id.

11 Nov 2015

BM118 OFFICE MANAGEMENT & TECHNOLOGY (STORY 2)

Sambungan entry yang tergendala

untuk semester 2, korang akan baca subjek membaca. Mathematic dah tak ada cuma korang akan jumpa dua subjek sama iaitu Document Processing II (172) dan Office Administration II (182). Document Processing, dia belajar lebih kurang sama dengan 121, di mana korang kena sediakan document like Itinerary, Official Letter, Reports etc cuma dia lain sebab sebelum ni semua benda dah tersedia jadi untuk OBM 172, korang kena karang sendiri base on soalan. senang je, jangan risau. Office Administration(OBM182) dia sambungan OBM 131, pasal pejabat juga tapi lebih lagi. kalau obm 131 kena tahu selok belok organisasi syarikat. OBM 182 pula, kena tahu handle meeting, step before searching work, buat portfolio.

CTU 151, yang ni samalah pendidikan islam. more to sejarah ketamadunan islam. BBM110, Malay Language for Office Management. kiranya ni satu-satunya subjek bahasa melayu korang. hahaha, dia ajar macam mana nak handle majlis, buat teks, panggilan apa yang sesuai untuk golongan berpangkat ha gitu. HBU 121, masa ni korang dah boleh start pilih untuk masuk koku lain itu pun kalau kau pilih KESATRIA (baju hijau) ini je yang bebas kalau tetap/keluar masuk koku lain. kalau JPAM, PBSM, BOMBA, KEMBARA tu tak boleh tukar ye adik-adik. hihi!

Okay, aku cerita sampai semester 2 je hahahaha! saja nak bagi surprise lebih. So, do the best. fight for our faculty. Ye, subjek office memang kena banyak membaca. Satu semester korang akan rest dari mengira, Semester 3 nanti akan start belajar eco, Sem 5, account. so, dah terbocor sikit rahsia. hahaha! pape pun goodluck :D

BM118 Office Management & Technology (Story 1)

Assalamualaikum.

Entry ni khas untuk adik-adik yang dapat and curious nak tahu pasal kod kursus ni. Apa yang aku tahu, aku share dengan korang semua memandangkan aku merupakan student office management and technology. hihi.

Part 1

Pengenalan mengenai subjek untuk kursus ini pada semester pertama. Korang akan ambil Mathematic with Business Application di mana ia cuma asas dan sedikit complicated sebab bermain dengan formula and dia ada sedikit addmath. so jangan risau, dia dah potong banyak sampai jadi basic and sangat mudah untuk pelajari. kiranya lagi senang dari belajar masa dekat sekolah dulu. It's not too complicated.

OBM 131, Office Administration I. Korang akan belajar mengenai pengendalian sesebuah organisasi/syarikat. selain itu, ada juga diselitkan mengenai cara susunan fail, apa yang boleh dan tak boleh buat semasa berada di pejabat, susun atur organisasi yang baik. Takpe, jangan rasa "Mak aii, complicatednya" "Susahnya, takut aaaaa" No, jangan set dalam kepala perkara negatif. Mesti ada yang pelik kenapa Office Administration I? ouh, dia ada sambungan semester dua nanti, code dia 182. Nanti aku cerita.

CTU 101, sama dengan pendidikan islam cuma yg berbeza korang akan belajar meluas mengenai sejarah tamadun sampai semester 2 hahahah! semester 3 lebih kepada pengurusan. yang ni kena baca banyak-banyak and buat nota kalau tak nanti susah nak study sebab nota dalam teks book panjang -__-.

ELC 120, belajar benda basic lagi. grammar, vocabulary then ada test listening, reading. of course ini english tapi aku lupa sama ada final exam dia ni ada writing ke tak -___-.

OBM 100, belajar mengenai personaliti diri. cara berpakaian yg betul semasa majlis, cara percakapan. ini nanti korang akan ada table etiquette di mana korang dress up lelawo then pergi makan dekat hotel uitm dungun (utk student uitm dungun je hahahah, uitm lain tak tahu dia buat mana) korang akan ada sesi pembelajaran mengenai etika semasa di meja makan. cara makan dan juga penggunaan alatan serta susunan.

OBM 121,  document processing. korang akan belajar cara menaip dengan betul means guna homekey yg betul. kiranya jari korang akan jadi kebal kejap hahahha! yang ni kena struggle betul-betul, semester 1 memang senang kalau tak buat elok-elok, rugi !

HBU 111, yang adalah kokurikulum. which is korang kena pilih sama ada nak masuk Kesatria (baju ijo), JPAM, KEMBARA, PBSM, BOMBA and apa lagi yee. ahahahhaa. cuma satu je. okay? kalau next sem korang nak tukar masuk kelab badminton ke memanah ke better korang ambil Kesatria baju hijau tu. nanti menyeesaaaal.

p/s: nanti aku cerita lagi pasal kejap lagi aku nak gi bando jap bayar duit mara kakak aku. hahaha, balik nanti aku sambung tata !

10 Nov 2015

Uitm Dungun, Terengganu.

Assalamualaikum :)

Memandangkan sekarang intake baru kemasukan pelajar ke IPTA, so aku nak ucapkan tahniah untuk adik-adik yang dapat masuk ke IPTA pilihan tak apalah orang cakap intake kedua pun asalkan peluang untuk menuntut ilmu tu ada. Persetankan mulut-mulut orang yang mengata tu. Tak apa, kau lagi pandai dari mereka sebenarnya.

Yang kena transfer dari Uitm Chendering ke Uitm Dungun, Kos Account dengan Kos Office Management. Hey, senior korang dekat sini. Please show nice attitude ha! ceh warning gitu. Aku perasan, bukan setakat senior (sesetengah sahaja) yang menyombong, junior pun ada. maybe dia tak tahu senior kot. Dah tu, takkan dia nak tanya sorang-sorang. abang/kakak senior erk dekat sini? kalau aku pun tak nak tanya, buang masa hahahahaha! Apa yang penting, tak kisahlah senior ke junior pepandailah hormat menghormati. kau ingat ni cerita zaman kuliah cinta? abang/kakak faci buli adik-adik hingusan. no more! budak-budak sekarang tak ada dah yang hingusan. ehh asal introduction panjang pulak ni? lariiiii...

Uitm Dungun tak ramailah orang suka sebab dia terceruk. ayat first apa yg best sangat Uitm Dungun setakat perkampungan terceruk macam tu? sentap juga pasal tempat belajar pun jadi kutukan. well, itu orang belum matang. ramai je yang tak redha (nampak tak aku bold tu hahahaha) masuk uitm dungun tapi at the end, menangis whining teriak sebab sayang nak tinggal kampus. It's not about village place or whatever so, actually value of friendship and the way you discover the place actually bring a lots of meaning to you. kalau hati kata tak redha, macam mana nak serap masuk rasa nikmat berada di tempat orang. mind set tak bagus apatah lagi penerimaan.

ok abaikan orang-orang yg tak suka uitm dungun. diorang ni kalau terhegeh-hegeh nak oxford university, aku rasa kena reject kaw kaw jugak. ahahaha, pardon me.

Uitm Dungun ada main course. hahaha, main course pun boleh! main course dia, Hotel Management. Kiranya dia tetap dekat uitm dungun sebab dekat sini ada disediakan hotel that we call Hotel Uitm Dungun terletak hanya di sebelah kampus. Nanti datang tengok sendiri macam mana hihi. Sesiapa yang nak ambil kulinari atau tourism boleh apply, mana tahu dapat dekat uitm dungun :) selain hotel, dekat dungun jugak ada course account, electrical engineering, office management. Pentadbiran Awam Am110 lepas ni bertukar ke Raub.

fyi, uitm cawangan terengganu ada tiga, Uitm Bukit Besi (majoriti kos engineering like chemical) Uitm Chendering (Yg aku tak sure kos apa dekat sana hahahahahaha!) dan Uitm Dungun. Kira Uitm Dungun main campus sebab pelajar-pelajar uitm cawangan Terengganu akan konvo dekat Uitm Dungun.

Pembelajaran dekat sini, alhamdulillah bahasa inggeris tapi kebanyakan lecturer mengajar dwi bahasa. kira cakap bahasa, guna buku inggeris dan sesetengahnya strict giler inggeris -___- Bebudak OM paling istimewa kalau semester 2 sebab ada satu kod kursus BBM kami belajar bahasa melayu. hahahaha dapat pulak lecturer kelako Dr. Ghani tapi sekarang dah pencen semester lepas itu pun still mengajar kami sebab tak ada lecturer lain yg mengajar subjek ni.

Paling best dekat Uitm Dungun, kalau korang masuk/keluar akan merasa angin pantai, bunyi ombak sebab pantai depan pagar Uitm jer sebab tu kampus kami di gelar resort campus. hihihi. Nanti kalau nak fefeeling tu, bolehlah pergi dating dengan gf/bf dekat medan selera. okay sepanjang jalan tu pantai so jangan risau jalan darat ada. cuma aku nak beritahu, sambil jalan tu bolehlah merasa angin pantai. haa gitu! Selain pantai, dekat sana jugak ada Taman Tasik berhampiran Pos B. Nanti kalau nak joging ke bolehlah sebab situ selain orang photoshot gambar kahwin, ada juga yang spend time berjoging dan beriadah.

Kalau nak ke bandar dalam 5-10 minit dengan van kunyit. Ha van kunyit? apa tu? adakah van yang di taburi kunyit cap adabi? bukaaaaannnnnn! van kunyit ni gelaran untuk van sekolah yg warna kuning tu. hikhik. kalau dekat Uitm Machang diorang panggil tenggiling.  Tambang van kunyit kalau ke bandar RM2.00, kalau ke terminal RM3.00. Kalau korang ada kenderaan sendiri, kejap je boleh pergi bandar. Itu pun kalau kau dibenarkan bawak masuk kenderaan muahahahaha!

Selain dari medan selera tepi Uitm Dungun, dekat each of kolej ada cafeteria. so jangan risau kalau balik kelas rasa lapar. Dekat situ ada masakan tengah hari dan pagi (depends on owner of the cafeteria). Masakan panas dalam pukul 5 dah boleh order and bukak sampai 11 malam :)

Ouh, haritu kecoh jugak dekat twitter pasal dalam kampus kami ada Starbuck. Nak gelak sambil menangis pun ada bila aku baca kutukan manusia yg salah faham tu. Aduyai, tak apalah. Dia tak tahu Starbuck yg sebenar-benarnya dekat situ. Rasanya kalau tahu malu jugak sposen. kihkih. Okay, starbuck yg dimaksudkan tu sebenarnya masmed atau di panggil ruang niaga di mana dekat situ kalau tak sempat nak breakfast/tak tahu nak makan apa, korang boleh singgah dekat situ sebab dekat situ ada jual macam-macam minuman dan makanan. Topup pun ada hahaha, make sure cari dekat blok 9 A.

kalau ada apa-apa yg curious boleh tanya dekat comment box okay? tata


13 Oct 2015

Freebies: Cute Font

Assalamualaikum

HI there. kebetulan aku bosan giler since dekat rumah ni takde sesiapa. Internet okay and ada masa ni, aku nak sharelah font comel-comel yang biasa aku guna untuk header.






Click to Download Cute Free Handwriting Fonts


ni semua aku ambil dari dafont.com and kevinandamanda.com.  cara nak download font? usha bawah ni.

mula-mula: 
  1. download file. 
  2. after download, open file.
  3. right click, then choose extract to specific folder. 
  4. choose, image paper with capital A and click. Install font.
  5. yeaaay, you can use it now.

4 Oct 2015

Tuto: Fixed the error.

Assalamualaikum.

Blog bertukar lagi. This time I use black and white, yupss you may get bored tapi i really love it. aha. act, i can't see a pale/soft colour it seem not really show off. keh, broken english. oh ya, my second blog also changed in same colour and url also; thepreviousmoment.blogspot.my. Aku baru sedar yang littlebearinlove sesuai untuk bebudak sekolah yang berjiwa lembut, tapi aku tak. hmm, sedang menerima hakikat.

Aku ada something nak share dengan korang. Pernah tak, sidebar jadi huru hara, macam ada yang lari ke bawah atau second column lari ke column pertama? aku takde contoh nak tunjuk ahaha. Tapi, i have solution since sometime I had it many times while editing blog. Benda tu jadi sebab kau missed code }.  kau perasan tak dekat coding tu, after kita paste code dekat html for sure ending dia }. Jangan takut k kalau dia lari huru-hara. cuma cari je dekat code side-bar then tengok dekat mana takde code }.  Harap faham ler.

Untuk yang keluar ---> } something like that la; maksudnya ada code error. fixed it, with delete. Nak kesan, akan ada notes amaran dekat edit html and code tu warna merah. okenggss. Harap membantu, kalau tak jadi pm me at twitter @nunuruul_ bukan promo tau, nak tolong. ahaha!

p/s: All templates.

6 May 2015

Marriage, Not Dating

Assalamualaikum.

Episode first, aku tak tengok pun cerita ni. Aku ni lambat sikit nak pickup pasal cerita. Mula-mula cakap boring apa la, siap mengutuk. Jahat benor aku ni.. Takpe, aku baikkan diri. Bila tengok ada scene kelako, masa tu lah aku tanya kakak aku "weey, kenapa tu?" lepas tu join gelak sekali macam orang giler padahal tak tahu pun sebab apa. Lama-lama suka bila tengok hero. Mula-mula tengok tak handsome, lepas tengok handsome, okay aku tengok sekarang jugak. Eleh, bukan aku sorang macam. Sesiapa yang tengok Kdrama will feel like I am.

Cerita ni kena betul dengan aku sebab aku suka tengok cerita yang perempuan/heroin jenis slumber badak and kelako. Macam comel jee. Lepaas ni tak terpacak lagi depan tv lagi, depan laptop aku terbaring nanti sebab, aku mintak kat alia cerita Marriage, Not Dating! Alia, ku seru, cepat datang sini aku nak copy ceghitee.

Selain cerita ni, To the beautiful you menjadi pilihan hati sebab aku minat Minho Shinee and Sulli. Tapi, aku takde lah terlalu obses sampai buat wallpaper/hias bilik aku atau phone dengan gambar-gambar mereka. Cukup sekadar, minat dengan lakonan mereka dan tak lupa jugak bakat artis tanah air kita ni. ha, gitu.

sedikit sinopsis berkaitan dengan Marriage, Not Dating.

Sekarang, ditayangkan di TV9. Kalau jenis kaki online boleh tengok kat youtube jugak. Famous story sekarang blood. kah, terpromote..

Mengisahkan seorang doktor pakar bedah plastik, Gong Gi Tae yang seorang lelaki yang suka bersendirian dan tak suka hidup berpasangan selepas dikecewakan ex dia.  Dia berkenalan dengan heroin ni bernama Jang-Mi yang jugak merupakan ex girlfriend kawan dia. Mungkin mak Gi Tae suruh bawak balik calon menantu, dan Gi Tae bawak Jang Mi ke rumah dan berlakon jadi girlfriend dengan perwatakan yg berlainan dari asal. kahkah.  Jadi complicated, apabila bekas kekasih Gi Tae datang kembali konon nak getback. ahaha.. So, sedikit sinopsis, dan tengok sendiri kat TV9, Jam 6.35 petang. byee..

5 May 2015

HPV, Done

Assalamualaikum.

okay, aku nak share sikit pasal suntikan HPV. Boboys tak boleh tau yang ni gegirl je. Jangan nanti pergi klinik mintak suntikan HPV tu sudah. Pengsan nurse kat klinik tu. kah!

HPV ni khusus untuk perempuan sahaja bagi mencegah kanser serviks! Dan rawatan ni percuma. Okay percuma, serious tak tipu. Dia ada 3 dos, dan rawatannya berselang satu bulan. Aku dapat rawatan pertama dan kedua di Unit Kecemasan, Uitm Dungun aka UK bak kata budak situ. ahaha!

Suntikan dia tak sakit, ala macam kena suntik BCG tu. Macam gigit semut padahal aku takut giler dengan jarum -..-" sampai nurse tu suruh tarik nafas hembus tarik nafas hembus. eei, tak malu. aha!



kad yang ada atas laptop tu, kad appointment.  Tarikh appointment akan dicatat atas kad tu :)

penerangan sikit. Suntikan pertama dan kedua akan berselang selama sebulan. Contohnya, kalau ambik 19/9/2014.. makna suntikan kedua akan berlaku pada 19/10/2014.. Bagi suntikan yang ke tiga akan berselang selama 4 bulan. Selepas tarikh 19/10/2014, korang akan ambil pada 19/3/2015. ihiks. Sorry ambik tarikh appointment den punyo. kah!

Ambillah langkah ini untuk mencegah kanser yang berbahaya ini ya para gadis-gadis. Suntikan percuma, now worries. Dan kalau ada kesan sampingan, bawak borang berwarna pink ke klinik berdekatan. Borang tu akan diberi semasa pertama kali korang disuntik. Dan kad haruslah sentiasa dibawa untuk buktikan yg appointment korang pada hari tu.

p/s: Dua kali aku suntik dekat UK, Uitm Dungun. Dan yang ketiga ni aku ke Klinik Sejahtera LPPKN di Kuala Dungun. Aku terlupa bawak kad appointment sebab tak plan pun. kah! Nasib baik nurse tu gelak, tak marah.

p/s: untungnya dah habis suntikan, dia bagi pen tanda penghargaan. Tapi pen tu ada kat Amni, aku tertinggal bawah boot motor dia.


4 May 2015

SEGMEN JOM CATWALK BERSAMA PAPAGLAMZ

Assalamualaikum.

Aloohaa. Jumpa lagi kita, kan. Alhamdulillah. Yes, malam ni aku nak join satu lagi Segmen dari PAPAGLAMZ. Yukk join sekali yukks. haha, tu diaa. kau ingat indon je boleh buat ayat yuk follow, aku pun boleh buat yuk join. okay dah, menyimpang jauh nampak. kah!

Now, mari kita berjemaah klik banner untuk join segmen ni. Bismillahirahmanirahim.

Catwalk_Next_Top_Model

Tujuan segmen ini:

Nak cari bloglist yang akan di letakkan di sidebar Papaglamz.com ni.

Nak cari blogger yang bertuah untuk Papaglamz review di dalam blog Papaglam.com ni.

Nak sediakan satu platform mudah buat blogger semua supaya mudah untuk Catwalk (Blogwalking) di Pentas Peragaan (blog) blogger-blogger yang lain.

Menambah follower yang sedia ada dan juga menambah traffik blog sesama blogger

Syarat-syarat

Mestilah mempunyai blog

Follow blog Papaglamz.com yang berwajah baru sekarang ni

Like FB page Papaglamz yang ada di sidebar sebelah kanan tu.

Follow instagram Papaglamz sekiranya ada.

Buat entri tajuk dia
SEGMEN JOM CATWALK BERSAMA PAPAGLAMZ
dan letak banner di dalam entri serta backlink ke entri ini.

p/s: nampak tak tujuan dia kat situ? haa, itu yang penting! dan selain tu jugak dapat berkenalan dengan blogger-blogger lain. kann! Ukhwah fillah tu penting. hik! night :D

Resepi; Sambal Kicap

Assalamualaikum.

Selamat petang duniaaa! aicewahh. ala-ala Faizal Tahir gitewww! kah.  Resepi ke macam tu? haa, lantak. Yang penting apa yang aku nak update tercapai. gituu!

Buat penggemar buah mangga muda mahupun jambu atau apa sahaja yang kau makan dengan pencicah yang dipanggil sambal kicap tuu, ni ada resepi khas dari aku. hik! Mudah sangat nak buat adik lelaki aku pun pandai buat. ahaha!

Bahan-bahan yang diperlukan

Kicap

Lada Jarum

Belacan

Gula

Itu aje yang diperlukan. hihi.

Cara-cara

Kicap letak dalam mangkuk kecil. Masukkan gula, lada jarum dan belacan.

Lepas tu, gaul-gaul sikit. Pastu penyet-penyet lada jarum ngan belacan tu.

okay, siap untuk makan dengan mangga muda. ahaha.

p/s: musim mangga ni famous sikit benda alah ni. Ni kira save budget la dari kuah rojak kat kedai. ahaha.

3 May 2015

Fakta Manusia Dengan Lipas

Assalamualaikum.

Tak tahu kenapa tetiba muncul idea giler tetengah mamee monster. Padahal dekat tangan makanan bukan lipas. Cer bayangkan kau pegang lipas? kejap kejap, dia naik atas tangan pastu merayap tang muka. haha! confirm menjerit bila terbayang, kan? haha, siapa suruh bayangkan.

Kau nak tahu tak Fakta Manusia Dengan Lipas? Manusia ni tak boleh tengok lipas, kerjanya menjerit je, padahal lipas tak care langsung. Dia tengok kau jalan pun dia dah macam lipas kudung (Dia memang lipas pun -..-") Kau pun jadi macam dia, lari macam lipas kudung. kah! Macam cousin aku, selagi lipas tak lari, selagi tu dia menjerit bagai nak sawan. Lipas mana nak layan.. kecuali bila kau dekat dengan dia, dia jalan la..

Aku bukan nak kutuk

Aku ada dua cara yang menarik untuk matikan lipas tu. Pertama, guna ridsect. Aku yakin ridsect hanya peningkan kepala dia, buat dia huyung and buat pura-pura mati. Kedua, cara paling afdal dan ternyata berkesan, pijak berjemaah dengan selipar. Confirm tak pura-pura mati mahupun pening. kah! selamat mencuba.

p/s: aku pernah bunuh lipas dengan buku nota sem lepas. Sem ni aku guna selipar.. kah!

Cpuv Nuffnang

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, got new cpuv from Nuffnang! ihiks. Thank you Nuffnang. Untuk bulan ni ada 4 cpuv yang on going, yang lain telah pun dikreditkan. Tak lama lagi dah boleh cashout, semuanya sebab korang-korang yg selalu rajin click, singgah follow ke mari. Terima kasih :)


Cpuv untuk bulan ini :D

Nuffnangers yang rajin amat. Terima kasih banyak-banyak. And tak lupa cik Dayah, lovely roomate saya. kih!

Segmen Jom Blogwalking By Syahirah Valia

Assalamualaikum, selamat pagi. Aicewahhh, special giteww wish selamat pagi. uhukss.

Pagi ni kita nak join satu segmen blog yang best gitu. Hehe, terima kasih penganjur sebab dari jauh invite join segmen ni. Arigato!

Bismillahirahmanirahim. Dengan ini saya joinnn!


klik banner untuk join :D

Antara syarat-syarat penyertaan:


1. Follow blog IRA  & Google+ *wajib pada siapa yang tak follow lagi*

2. KLIK SINI , SINI & Klik Nuffnang  *Jujur please*

   *TAMBAHAN*
   - Like fanpage Ira yang ada dekat sidebar. Kalau tak nak pun takpe. :)

3. Buat entri yang bertajuk "Segmen Jom Blogwalking By Syahirah Valiant"

4. Backlinkkan 


p/s: boleh kenal dengan blogger-blogger baru ^.^

2 May 2015

Pasal Aku

Assalamualaikum.


Entahlah.  Kekadang macam susah nak describe pasal diri sendiri. Kah! Kekadang bila tanya member, macam mana perangai kita. It's more to cover your feeling actually. Dia taknak kau sentap and waktu tu kau dah cukup kembang menerima pujian.  Tapi sebaliknya, ada hal yang lain yang mereka taknak cakap iaitu pasal habit kau, mungkin?

Aku. Nak nama penuh? Nurul Thahirah binti Mustafa Harun. Itu nama penuh aku, berasal dari Dungun, Terengganu. Done with intro.

Full version about me.

Dari pandangan rakan alam maya:

Aku ni dikatakan baik, comel, soft spoken. eeyerrk!

Dari pandangan rakan-rakan sebaya:

Aku ni pendiam sikit, kasar, kekadang cakap banyak dan suka mendengar apa saja yg kawan-kawan aku cerita yes aku sokong je apebende yg member aku cakap then aku balik rumah, fikir semula.

Dari pandangan family:

Paling talkactive, garang, kasar and pemalas!

Hahaha.. Actually the truth for three version is from my friend and my family.

Okay macam ni, aku lembut, tak banyak cakap dengan manusia yang baru aku kenal, tak rapat sangat. Tapi, kalau dengan member-member yang dah lama aku kenal, aku might be a craziest friend and crazy among them as long diorang sekepala dengan aku.

Aku ni, kekadang mood tak betul.  Aku paling tegas dalam adik-beradik aku, nak aku je yang betul. Bila nak hilang tak tahu baran dan sikap kurang sabar ni.  Aku seorang yang kasar, dari segi pemakaian a bit more to boy? haha, just wear t-shirt and jeans. Sometime, with shoes or maybe selipar jepun. Tengok tempat.. Aku suka pakai baju yang sama even banyak baju dalam almari. Contoh, aku ada tiga t-shirt favorite. Merah, hitam, silver.. Aku akan pakai tiga-tiga tu tiap kali nak keluar. Baju lain tak sentuh, seriously. Kebanyakkan baju yg aku ada warna yg membosankan iaitu.. merah dan hitam adalah majoriti.

Rajin ikut mood. Kalau macam hati lapang, aku buatlah kerja rumah. Kalau tak, satu hari aku duduk je dalam bilik, tak pun jadi lifeless depan tv. ahaks.

Aku ada habit sebelum tidur iaitu menggedikkan kaki dan tarik rambut. Habit masa makan, aku suka asingkan nasi, makna.. ambik sepinggan nasi, bila makan aku ambik sikit-sikit tak suka gaul sekali, ambik satu lauk ha camtu. acu buat! ahaha.

Aku suka duduk kat rumah. Jarang sangat keluar melainkan ada orang ajak dengan urgent. Bila orang tanya tak bosan ke duduk kat rumah? Tak, sebab kat rumah ada aura magnet memang bikin aku malas nak keluar. lifeless betul, asyik malas je.

Extra intro:

Sekarang, aku sedang struggle 3 semester lagi untuk habiskan Diploma Pengurusan Teknologi Pejabat di Uitm Dungun. Wish me luck okeng dan 15/5 result keluar dan sekarang aku sedang menternak lemak sedangkan member-member lain semua kerja part time. Sini mana nak ambik budak part time. Jadi full blogger dah, kann. ahaks


Jom Join Ceria 1st Giveaway!!

Assalamualaikum.

*sticky post

Terima kasih kepada penganjur giveaway ini. Terisi masa lapang.  Korang-korang semua, jemputlah join giveaway ni.  Boleh mengeratkan lagi silaturahim sesama blogger, kannn. ihiks


klik banner untuk join.

Antara syarat penyertaan:


  1. Wajib mempunyai blog yang PUBLIC dan kalau sudi followlah blog Aku Memang Ceria.                                                 
  2. Buat satu entry di blog yang bertajuk Jom Join Ceria 1st Giveaway!                                                                      
  3. Letak banner di bawah dalam entry tersebut dan link kan ke blog ini.                                                                                                    
  4. Letak syarat-syarat penyertaan dalam entry tersebut.                                                                              
  5. Tag 3 orang rakan blogger anda dan pastikan mereka tahu.                                                                        
  6. Setelah selesai menaip post tersebut, komen di entry blog.                                                               
  7. Kalau sudi follow instagram ini (bukan paksaan) & kelebihannya, kami akan follow back sesiapa yang follow kami selama giveaway berlangsung.                                                                       
  8. Tarikh tutup giveaway ialah pada 12 June 2015.                                                                            
  9. Pemenang akan dipilih melalui random.org
  10. saya lupa password ig. ahahaha!
Mudah, kan? hadiah menarik menanti. uhuuuks.

saya tag: Dayah, Afiqah, Anis

Jaga muka

Assalamualaikum.

Mornight. eh eh. ada keee? takpelaa.

"kau guna produk apa erk? kulit cam lawooo jerk?"
Okay. To be honest, i'm the most laziest person to take care of my face. Okeng, translation: Jujur, aku adalah orang yang paling malas nak jaga muka. Faham?

Tapi, aku bersyukur gila sebab muka aku since sekolah takde apa-apa masalah jerawat kronik tapi satu jaa, muka cepat burn.  Sekarang, aku tengah usaha gigih nak hilangkan burn. Hang tau, aku belajar tepi pantai memanglah panas. Tapi takpe.

Meh la. Aku habaq mai sikit. Eh, tetiba cakap kedah padahal orang ganu jerr. haha! Biar aku jawab soalan kat atas dulu.

Aku guna banyak produk sebenarnya. Memang muka takde apa, kadang terasa jugak nak putih. Dah pakai, makin teruk burn. Hahaha! Officially (aicewaah!) aku pakai sabun beras yang harga RM6. Serious, tak bohong. Sebelum ni aku pakai garnier colour kuning. Okay, takde masalah dan aku suggestkan beli yang white foam jangan beli scrub okengg. Beza dua tu, scrub ada biji-biji tak elok tau. Nanti kulit hang nipis. kih! Baca dulu sebelum beli okay. (apa pulak, tadi sabun beras -..-)

Okay, aku memang teringin nak pakai sabun beras sebab muka jadi licin and most important dia takde bahan kimia. Asaa! Aku beli yang RM6 kat pasar malam jee, kat tokoh jamu pun ada actually. Tapi disebabkan pasar malam dekat dengan rumah, so beli jelaa kat situ setiap hari selasa dengan khamis, Warga Dungun pasti tahu. hahaha.

Orang cakap, sabun beras ni boleh buat muka kering and menggelupas. Jangan risau, aku pakai yang ni semua okay. Gelupas tak, kulit muka kering pun tak. Biji kecik atas hidung dah kurang.. Sabun beras ni ada campuran susu, kotak warna hijau. Esok aku upload.

Krim muka wajib. Aku pakai SBS. Apakah? Okay, tu Syma Beauty Skincare. Ala yang iklan kat tv tuu, kotak warna pink. Haa! Aku beli online, dia ada official site. So, jangan risau kalau nak beli. Takde la nanti kena tipu. hihi. Setakat ni, ni yang paling elok aku pakai. Sebab, krim dia tak berminyak, best je pakai. Serious, kulit aku sensitif jugak. Tak boleh berminyak sikit, for sure naik jerawat merah tu. Sakit terasa. hahaha! since sabun dia dah habis, aku guna sabun beras. haha!

Bedak compact, aku pakai garnier. Warna ikut kesesuaian kulit okeng.. hahaha.

Itu je aku produk yang guna. Tak guna barang mahal-mahal. Kekadang produk mahal lagi teruk effect dia.. Bukan tak elok, tapi kulit kita sensitif. Tak semua produk tu sesuai untuk kita. Ha, kau nak tahu, bahan-bahan masakan macam kulit kayu manis boleh hilangkan parut jerawat. Macam mana? Tunggu entry berikutnya. Selamat malam :)

29 Apr 2015

Bahagia

Assalamualaikum.

Kebahagiaan ni, bukan atas harta semata-mata. Dia lebih kepada kasih-sayang. Untuk bahagia, kau kena tahu macam mana nak bahagikan kasih sayang.

First entry.

Assalamualaikum.

Fuh! sekian lama tak menatap dalam blog usang ni. Macam meremang sikit pasal lama tak update dan diprivatekan. ekeke.

permulaan 2015. (ceh, orang dah nak habis tahun daaa)

Aku delete semua entry aku yang mula-mula aku create dulu. hahahahaha! Masa tu kan zaman kegemilangan bahasa rempit. Aku jadi aq, Korang jadi kowang. Zaman sel-sel otak tak berhubung! Kesian dekat cikgu tadika yang mengajar. ahaks >,<

Kalau baca balik, macam -.-" Aku dah gelak macam dirasuk setan, dengan malunyaa. hahaa, bagi yang sering guna ayat wempitzz (dulu kan r, w -..-")  nanti bila korang dah meningkat remaja sikit, bila kau baca balik amende yang kau tulis, masa tu kau akan rasa macam tak guna je sekolah tinggi-tinggi. ahahaa!

Refresh balik amende yang ada dalam ni. Repair amende yang patut, Hahaha. Malu bakhangg. Mende aku tulis zaman dulu pun tak tahu. Oh yee, actually ni blog first aku sebelum littlebearinlove.blogspot.com. kenapa boleh terjadi dua blog? nanti aku ceritakan. aicewahh.

Rasanya takde benda dah nak explain. so, bye2